Benin Cumhuriyeti


Fraternité, Justice, Travail

Benin Cumhurbaşkanı, Patrice Talon, ülkesini yatırım merkezi ve üretim üssü haline getirmeye çalışmaktadır. Kurulan Ajansla (APIEX) yabancı yatırımcıları ülkeye çekme gayreti devam etmektedir. İleride inşa edilmesi düşünülen yeni havalimanın bulunduğu bölgeye (Glo-Djigbe) yeni bir organize sanayi bölge kurulması devam etmektedir..
Yatırımcılar bu bölgeye yönlendirilmektedir. Bu bölgenin hemen bitişiğinde 2019 yılında tamamlanan Maria Gleta 2 elektrik santrali bulunmaktadır. 130 MW’lık kapasiteye sahip bu santral serbest bölgedeki fabrikalara elektrik sağlayacaktır.
Hintli sermayeye firma ARISE tarafından Hükümetle birlikte işletilecek olan serbest bölgeye şimdiden birçok yabancı firma yerleşmeyi kararlaştırmıştır. Benin Hükümeti, Türk firmalarının ülkelerine özellikle tekstil alanında yatırım yapmasını istemektedir.
Kurulan serbest bölgenin amacı, öncelikle pamuk, ananas, soya, kaju fıstığı ve karite gibi yerel ham maddelerin yerinde işlenerek iplik, kumaş, yağ, meyve suyu gibi katma değere sahip ürünlere dönüştürülmesi ve bu ürünlerin ihraç edilmesidir.
Ham madde olarak kullanılacak pamuk, ananas, kaju fıstığı, soya ve karitenin çiftçiden satın alınarak, organize sanayi bölgesine ulaştırılmasını serbest bölge yönetimi tarafından sağlanacaktır.
Yararlı Linkler : gdiz-benin - Apiex
Dijitalleşme konusunda önemli atılımlar yapan Benin Cumhuriyeti’ne giriş için vize başvuruları da internet üzerinden yapılmaktadır.Başvuru linki aşağıda yazılmıştır
Vize ücreti süreye bağlı olarak 50 ile 100 Euro arasında değişmekte, internetten başvuru sırasında kredi kartı ile yapılmaktadır.
Ulaşım
Türk Hava Yolları Benin’e ilk uçuşunu 24 Haziran 2014’te gerçekleştirdi. Benin’e haftanın her günü günü Türk Hava Yollarının konforu ile yaşanan yaklaşık 7 saatlik bir yolculuğun ardından ulaşmak mümkündür. Yine Türk havayolları ile haftada her gün Benin’den İstanbul’a dönmek mümkündür.
Turizm
Bir zamanlar, Dahomey olarak bilinen, Benin Cumhuriyeti. önemli turistik mekanlarla dolu çok yönlü bir ülkedir. Kültür turizmi, deniz kenarı turizmi, ekoturizm, tarım turizmi, inanç turizmi ve el sanatları dahil olmak üzere her türlü turizmi uygulama imkanı vardır.
Türkiye’de çoğunluğu öğrenci olan 250 civarında Benin vatandaşı yaşar. Türkiye’deki farklı illerde bulunan Benin öğrencilerinin çoğunluğu, Fransızca, İngilizce ve Türkçe’nin yanısıra Afrika’da konuşulan yerel dilleri bilmektedir. Konsolosluğumuzda mezuniyetine az bir zaman kalan öğrencilerin CV’leri mevcuttur.